Geboortefotografie: wat als het een keizersnee wordt?

Geboortefotografie wanneer het een keizersnede wordt, kan dat? Jazeker! Geboortefotografe Aileen Kleine legt uit hoe het werkt.

Geboortefotografie: wat als het een keizersnee wordt?

Ik krijg vaak de volgende vraag: “Doe je ook aan geboortefotografie als het een keizersnee wordt?”. Het korte antwoord daarop is “Ja”. Ook bij een keizersnee kan ik geboortefoto’s maken. Ik vind keizersnedes erg bijzonder en mooi om te fotograferen. Hoe dat precies in zijn werk gaat en wat de voorwaarden zijn, lees je in dit artikel.

Geplande keizersnee

In sommige gevallen weet je van te voren al dat je baby met een keizersnee ter wereld gaat komen. Een geplande keizersnede kan ik fotograferen, mits het ziekenhuis hier toestemming voor geeft. Ik doe niets zonder toestemming van het medische personeel. Wil je graag dat ik je geplande keizersnede kom fotograferen? Stem dit dan eerst af met het ziekenhuis. De geboortereportage stem ik graag van te voren af op de voorwaarden van het ziekenhuis, zodat dit tijdens de geboorte geen problemen oplevert.

Wanneer een baby gehaald wordt, kijkt een arts jullie kindje vaak eerst na. Dit leg ik graag voor jullie vast, zodat ook mama precies kan zien wat er allemaal is gebeurt. Het allerbelangrijkste wat ik vastleg zijn natuurlijk jullie eerste momenten samen. Hét magische moment dat jij je kindje voor het eerste in je armen mag houden.

Afstemmen met medisch personeel

Ik heb het net ook al even genoemd, bij geboortefotografie in het ziekenhuis moet het medische personeel toestemming geven. Ik fotografeer niet zonder de toestemming van het ziekenhuis. Ga daarom voordat het zo ver is in overleg met je gynaecoloog of verloskundige, die kunnen je hier het beste mee helpen. Belangrijk om te weten: de privacy van het medisch personeel is voor mij erg belangrijk. De geboortereportage draait om de baby. Daarom zal ik geen artsen of verloskundige herkenbaar vastleggen.

Onverwachte keizersnee

Het kan natuurlijk zo zijn dat er pas tijdens je bevalling de keuze wordt gemaakt voor een keizersnede. Bijvoorbeeld wanneer de baby in een lastige houding lijkt te liggen, of bij andere problemen. Het is voor mij dan wel mogelijk om te fotograferen, hoewel dit wel voor uitdagingen kan zorgen. Zo zal er ook hier toestemming gegeven moeten worden vanuit het ziekenhuis, voordat ik aan de slag kan. In het kennismakingsgesprek kunnen we ook afspreken hoe we met deze situatie omgaan. Zodat we ook dan de bevalling kunnen vastleggen, binnen de ruimte die er is.

Wat als het helemaal mis gaat?

Het is je grootste nachtmerrie: er gaat iets mis met je baby. Dit kan tijdens de bevalling zijn, of nog ervoor. We hebben het er liever niet over, maar in realiteit bestaat er altijd de kans dat er iets niet goed gaat. Daarom bespreek ik tijdens het kennismakingsgesprek graag met je hoe we je wil dat ik hier mee omga. Wil je dat ik door ga met fotograferen, of wil je juist dat ik stop? Hier maak ik graag van te voren afspraken over.

De speciale eerste momenten

In plaats van een geboortereportage waarbij ik de geboorte zelf vastleg, kun je ook kiezen voor een ‘Eerste momenten’ reportage. Hierbij leg ik niet de geboorte vast, maar wel de magische eerste momenten die je met je kindje hebt. Dan ben ik bij de geboorte zelf niet aanwezig, maar kom ik wanneer je baby nét geboren is. Voor deze reportage maakt het niet uit hoe je kindje ter wereld is gekomen.

Wil jij meer weten over wat ik voor jou kan betekenen? Neem dan contact met me op voor een persoonlijk én vrijblijvend kennismakingsgesprek. Ik spreek je snel!