7 tips voor de mooiste zwangerschapsfotografie

Geboortefotografe Aileen Kleine geeft tips voor de mooiste zwangerschapsfotografie. Laat jij deze bijzondere momenten ook vastleggen?

7 tips voor de mooiste zwangerschapsfotografie

Er zijn weinig dingen in het leven die zo bijzonder zijn als een zwangerschap. Dit bijzondere moment wil je natuurlijk graag vastleggen, zodat je hier later nog eens op terug kunt kijken. Het fotograferen van zwangerschappen is iets wat ik, naast geboortefotografie, veel en graag doe. In deze blog geef ik je mijn tips voor de mooiste zwangerschapsfoto’s.

Tip 1. Kies het juiste moment

Je kunt op verschillende momenten van je zwangerschap beginnen met het vastleggen van deze prachtige belevenis. Het is belangrijk dat je van tevoren nagaat wat je wilt vastleggen, zodat je een geschikte fotograaf kan vinden. Sommige dames willen de groei van hun buik in verschillende fases vastleggen. Anderen later liever alleen hun grote buik fotograferen. Wil jij graag foto’s van je prachtige ronde buik? Dan kan je dit het beste laten doen tijdens de 7e of 8e maand van je zwangerschap. Dan ben je minder moe en misselijk dan in de eerste maanden van je zwangerschap. Daarnaast heb je dan een mooie grote buik die niet té zwaar is.

2. Trek geschikte kleding aan

Jij en je buik zijn samen de sterren van de foto. Zorg dan ook dat je kleding hebt die jou prachtig staan én het bewijs van je zwangerschap, je prachtige buik, goed laat zien. Wil je ook graag je blote buik in beeld brengen? Wees dan voorzichtig met het aantrekken van strakke kleding rondom je buik voor de fotoshoot. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je afdrukken van je kleding, zoals strepen, op je buik krijgt. Het duurt even voordat deze strepen volledig zijn weggetrokken. Dit is vooral jammer als je een specifieke tijd in de dag hebt gekozen, zoals zonsondergang!

3. Zoek een fotograaf waar je je prettig bij voelt

Als jij je niet prettig voelt tijdens het maken van je foto’s, is de kans groot dat je dit uiteindelijk terug ziet. Dat is natuurlijk hartstikke zonde! Zorg er daarom voor dat je een fotograaf vindt waar jij je écht prettig bij voelt. Maak ook altijd kennis met je fotograaf vóór de fotoshoot. Neem bijvoorbeeld eerst telefonisch contact op. Zo kun je alvast voelen of je een leuke klik hebt met je fotograaf. Het is normaal dat je een beetje nerveus bent voorafgaand aan een fotoshoot. Probeer jezelf wat te ontspannen voordat je de shoot ingaat door bijvoorbeeld een klein stukje te gaan wandelen.

4. Onthoud dat je prachtig bent!

Veel zwangere vrouwen zitten slechter in hun vel dan toen ze niet zwanger waren. Heel logisch, want zo’n zwangerschap is niet niks! Wees daarom niet bang om jezelf op de foto te laten zetten tijdens deze periode en grijp de kans om deze zwangerschap vast te leggen. Achteraf kun je vaak wel zien hoe prachtig je straalde tijdens je zwangerschap.

5. Betrek je gezin

Jij en je buik zijn dan wel de echte sterren van de foto, maar uiteindelijk gaat het natuurlijk om het kersverse gezin. Zorg dus ook voor wat leuke foto’s met de vader en eventuele broertjes of zusjes van de baby! Vaak zie je zwangerschapsfoto’s waar iedereen in het wit is gekleed. Dit kan, maar wees ook niet bang om er juist wél wat kleur in te gooien! Kies een overkoepelend thema, of laat iedereen zelf kiezen wat ze het liefste dragen.

6. Denk goed na over de locatie

Bedenk wat je mooi vindt, zoals foto’s in het bos of juist in je eigen huis. Overleg met de fotograaf wat de mogelijkheden zijn. Niet alle locaties zijn even geschikt voor een fotoshoot. Jouw zwangerschapsfotograaf kan je hierover adviseren, waarna jullie samen de perfecte locatie bepalen. Houd er ook rekening mee dat verschillende locaties verschillende aspecten met zich meebrengen, zoals eventuele kosten of starende voorbijgangers. Naast de locatie is ook het tijdstip van belang. Ik fotografeer heel erg graag tijdens het golden hour. Dit is het uur net voor zonsopkomst of zonsondergang. Het natuurlijke licht tijdens dit uurtje geeft een bijna magisch effect.

7. Make-up en haar

Je wil natuurlijk dat je er mooi uitzien tijdens de shoot. Wat handig is om te doen met je haren ligt erg aan de locatie; als je foto’s maakt op een winderige plek is het misschien fijner om je haren vast te hebben, terwijl dit in een studio natuurlijk niet hoeft. Wanneer het om je make-up gaat, speelt de belichting een grote rol. Felle lichten kunnen ervoor zorgen dat je gezicht erg gaat glimmen. Een matte poeder is hier een goede oplossing voor. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk, ga als jezelf! Wanneer voel jij je mooi? Want als je dat voelt, dan straal je dat uit en dat zie je terug op de foto’s !

Wil je meer weten over zwangerschapsfotografie? Ik vertel je graag meer! Neem gerust contact met me op voor een afspraak