Even voorstellen: Ik ben Aileen Kleine, geboortefotografe

Even voorstellen: Ik ben Aileen Kleine, geboortefotografe

Hoi, leuk je te ontmoeten! Ik ben Aileen Kleine, geboortefotografe. Eigenlijk sta ik liever achter de camera dan ervoor, toch treed ik vandaag in de spotlights. In deze blog beantwoord ik vragen over mijn liefde voor fotografie, mijn ervaring als geboortefotografe en deel ik een aantal feitjes over mij die je vast nog niet kende.

’Waar komt je liefde voor fotografie vandaan?’

Eigenlijk weet ik niet anders dan dat ik een passie heb voor fotografie. Mijn moeder heeft hier een grote rol in gespeeld, ik denk dat ik het fotografie virus van haar heb gekregen! Ze heeft mij, mijn broers en onze honden altijd heel veel gefotografeerd. Met als eindresultaat meer dan tien(!) fotoboeken van mijn kindertijd. Mijn ouders fokten vroeger honden, zelfs toen stond ik er al met mijn neus bovenop wanneer er een bevalling was. Mijn moeder besteedde veel tijd aan het maken van foto’s; ze maakte elke week een ‘weekfoto’ van de puppies in een leuke setting.

Langzaamaan nam ik het stokje van haar over en begon ik de pups te fotograferen: het begin van een langdurige liefde. Vanaf toen breidde ik mijn hobby steeds verder uit. Ik kreeg een betere camera en ging naast de pups (buurt)kinderen, neefjes en nichtjes fotograferen. Geboortefotografie is hetgeen wat ik nu het liefste doe. Maar ook zwangeren en hun gezin of newbornshoots vind ik heerlijk om te doen. Het allerliefste fotografeer ik buiten en in een ongedwongen sfeer, daar maak je mij heel gelukkig mee.

’Waarom heb je voor geboortefotogafie gekozen?’

Zoals je net hebt kunnen lezen heb ik altijd al interesse gehad in bevallingen. Dit hield niet op bij de bevallingen van onze honden. Ik keek vroeger erg graag een programma op SBS6, bevallingsverhalen heette dat volgens mij. Vandaag de dag kijk ik nog veel vergelijkbare programma’s.Toen ik later op een website kwam van een amerikaanse geboortefotograaf kwam wist ik het zeker: Dit is wat ik wil!

’Wanneer was je eerste geboorteshoot? Hoe was dat?’

In 2016 heb ik ‘mijn’ eerste geboorte mogen vastleggen. Dit was een droom die uitkwam. Het was echt wel een kadootje, want deze mama beviel zó mooi! Ik hield er rekening mee dat het een hele heftige bevalling zou zijn en dat ik gelijk afgekickt was van het vak. Maar deze mama was zó rustig tijdens de weeën, het ging allemaal heel snel. Dat smaakte dus alleen nog maar naar meer. En zo geschiedde.

’Welke geboorte was het meest bijzonder?’

Iedere geboorte is mooi en uniek, dat staat voorop. Ik kan niet echt zeggen welke geboorte nou het meest bijzonder was. Ik heb een draagmoeder gefotografeerd die een kindje droeg voor twee papa’s, dat was een hele mooie ervaring. Ik heb bevallingen gehad met een holistische verloskundige en een mama die aan ‘hypnobirthing’ deed. Dat vond ik ontzettend mooi. Bij hypnobirthing ontspan je jezelf met behulp van zelfhypnose. Bevallingen in bad zijn ook onwijs mooi en bijzonder om mee te maken. Waar ik geluk mee had was dat ik een ‘Gentle Sectio’ heb mogen meemaken. Dit is een geplande keizersnede waarbij de baby op een zo natuurlijk mogelijke manier ter wereld komt; het wordt ook wel een natuurlijke keizersnede genoemd. Dit was een hele bijzondere ervaring. Kortom, ik kan niet kiezen wat mijn favoriet is. Ik vind ze allemaal prachtig!

’Waarom moet iedereen kiezen voor geboortefotografie?’

Een bevalling; het is het komen en gaan van allerlei emoties. Een moment wat je heel graag samen met je partner wil beleven en herbeleven. Het is iets wat je helaas snel vergeet. Je kunt alles herbeleven door middel van de mooie foto’s. Soms gebeuren er wat minder leuke dingen die soms zelfs traumatisch zijn. Dan kunnen de beelden juist van pas komen om alles een plekje te geven. Daarnaast is het jammer om je partner te belasten met die taak. Het zijn vaak niet de meest bekwame foto’s die je partner maakt, maar bovenal wil je dat moment toch ook gewoon samen beleven.

’Kun je tien feitjes over jezelf delen?’

– Ik kan heel erg hard lachen;
– Ik ben tot over mijn oren verliefd op Mariël;
– Als ik een afspraak heb met vrienden kom ik áltijd te laat (sorry!);
– Ik heb een enorme fascinatie voor het geboorteproces; zo erg dat ik te pas en te onpas filmpjes van bevallingen kijk op YouTube. Vind mijn partner niet altijd zo geslaagd;
– Ik kan er enorm van genieten om te zingen (maar ik kan het voor geen meter);
– Wanneer ik me verveel bezoek ik met mijn partner een museum of expositie, daar hebben we een museum jaarkaart voor;
– Mijn drie neefjes en nichtje zijn de allerleukste kinderen die er bestaan;
– Ik breng graag tijd door met mijn vriendinnen. Samen borrelen, lachen en vooral fijn samen zijn maken me blij;
– Mijn favoriete tijdstip is het golden hour;
– Ik ben heel erg nieuwsgierig naar hoe het is om zelf zwanger te zijn en te bevallen. We hebben nu geen directe kinderwens, maar ik hoop dit met Mariël mogen te gaan meemaken.

Wil je mij nog beter leren kennen?

Ik ga graag met je in gesprek! Bel of mail me gerust met je vragen. Of volg me op Instagram of Facebook, daar deel ik regelmatig mijn werk en daar ga ik graag met je in gesprek.